BOŞLUK HİSSİ NASIL GEÇER?
Bu günlerde karşılaştığım birçok kişi içinde bulunduğu durumu yorumlamakta zorlandığını söylüyor. Konuşmaya başlayınca;– Geçen yıl bu vakitlerde düşündüğüm, hayal ettiğim, planladığım ve eyleme geçmek için aksiyon planları çıkardığım birçok şey şu an anlamsız duruyor.– Hayatımızda ne kadar çok şey değişti, kendimi tanıyamıyorum.– Tanıdığımız bildiğimiz ve sevdiğimiz birçok insanın salgında vefat ettiğini öğrenmek şaşkına döndürdü.– Birçoğunun vefatını geç duymaktan dolayı cenazelerine bile iştirak edememiş olmanın getirdiği yarım kalmışlıklardan dolayı tadım, tuzum yok.– Ne kadar çok insan hastalığı yaşamış da haberimiz olmamış, bir geçmiş olsun bile diyememişiz.– İşlerimiz tamamen kapandı. Yeni bir şeyler yapacak gücü de kendimde bulamıyorum.– İşlerimiz fena değil, ama bizim bu ortağa bir haller oldu. Ayrılalım diye tutturdu. Onun bu tavrı yüzünden birçok işletmenin zorluk yaşadığı bir dönemde işlerimizin büyümesinin keyfini yaşayamıyorum.– En büyük hayalim iyi bir okuldan mezun olmaktı. Çok şükür okulumu iyi bir dereceyle bitirdim. Şimdi okul bitince ne yapacağım konusunu detaylı düşünmediğimi fark ettim. Kendimi tuhaf hissediyorum..
Bunun gibi daha birçok şey duydum. Eminim sizler de benzeri konuşmalara şahit oluyorsunuzdur. Biraz kendi aramızdaki konuşmalara dikkat kesilince aslında benzer konuları bizim de konuştuğumuzu fark ettim.
Bu nedir diye araştırınca da karşımıza inanılmaz bir yazım külliyatı çıktı. En hafif haline “boşluk hissi” denilen bu duruma “anlamsızlık krizi” diyene de rastladık, hatta ileri seviyesine de “Borderline Kişilik Bozukluğu” denildiğini de. Bunları öğrenince, konunun önemini daha net kavramış olduk.
Öncelikle, boşluk hissi denilen bu hali her insanın yaşayabileceğini, bunun son derece insani olduğunu kabul ederek başlamalıyız konuya. Bu hislerin yaşanmış olmasıbizim hayatı daha iyi anlamamıza, hayata tutunma ve anlam katma süreçlerimizi kuvvetlendirmede katkı sağladığını da bilmeliyiz. Küçük dalgalı sularda yüzme deneyimleri ve cesareti bizi daha büyük dalgalar ile de mücadele edip hayata tutunmamıza yardım edeceğini de bilmeliyiz. Elbette konu bizim boyumuzu aşıyor ise bileninden destek almanın bir ilmi ve insani zorunluluk olduğunu da unutmamalı.
Borderline kişilik bozukluğuna kadar gitmeyecek anlamsızlık veya boşluk hislerinin yönetilmesinde yine işin erbabından yararlanmak yoluna gideceğiz. Yaşadığı olağanüstü deneyimler sonucunda Legoterapi Modelini geliştirmiş, Viyana 3. Psikoloji okulunun kurucusu psikolog Viktor E. Frankl’ın “The Feeling of Meaninglessness – Anlamsızlık Hissi” adıyla psikoterapi ve felsefeye meydan okuyan kitabını baz alarak, insanın sahip olduğu değerlerin ve hayatın amacını belirlemenin ve bilmenin önemini tekrar tekrar görüyoruz.
V.E. Frankl bize içine düştüğümüz boşluk hissinden çıkmanın en önemli yolunun bizi biz yapan değerlerimizi ve gerçekleştirmek istediğimiz amacımıza bakmak olduğunu söylüyor. Zamanla değerlerimiz aşınmış, amacımızda değişmeler olmuş olabilir. Önemli olan o aşınmaların ve değişmelerin farkında olmaktır. Farkındalık da bizi gerekiyorsa değerlerde öncelik sırasını gözden geçirmeye ve amaçları yenilemeye, değiştirmeye götürecektir. İç motivasyonu sağlamada amaçlılığın ne anlama geldiğini de bu vesile ile tekrar görüyoruz.
Yine aynı kaynaklarda insanların boşluk hissinden kurtulmak için inançlarına sarılmalarının çok önemli olduğu ısrarlabelirtiliyor. Bu vesile ile biz de Kur’an da açılmak, genişlemek ve sevinmek anlamına gelen “İnşirah Suresi”ninmealini hatırlayalım.
1. (Ey Muhammed!) Senin göğsünü açıp genişletmedik mi?
2. 3. Belini büken yükünü üzerinden kaldırmadık mı?
4. Senin şânını yükseltmedik mi?
5. Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
6. Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
7. Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.
8. Ancak Rabbine yönel ve yalvar.
Her zorluktan sonra bir kolaylığın geleceğini bilmek ve buna inanmak günlük hayatımızdaki yüklerimizi üzerimizden alacaktır. Yeter ki biz varlık amacımızı unutmayarak, değerlerimize sarılarak bir sonraki işe koyulalım.
Anlamsızlık hislerimizin az olduğu, olsa bile yönetebilmeyi keşfettiğimiz güzel günlerimiz olsun.
Ünsal SÖZBİR